Motivul pentru care nu ar trebui să ne temem de mașinile autonome, ci de noi înșine

de: Ștefan Neculai
30 10. 2015

Un nou studiu, realizat asupra mașinilor conduse de șoferi și a celor autonome, demonstrează că ar trebui să avem mai multă încredere în tehnologie decât în oameni.

Acum, operatorii de mașini autonome sunt obligați să raporteze accidentele în care acestea sunt implicate, iar acest lucru le-a oferit cercetătorilor datele necesare pentru efectuarea unui studiu care să înlăture temerile multora în ceea ce privește mașinile care se conduc singure. Aceștia au comparat șoferii umani cu cei roboți și au ajuns la concluzia că noi, oamenii, suntem predispuși să cauzăm accidente și să rănim alte persoane.

Pentru realizarea noului studiu, cei de la Universitatea din Michigan, s-au folosit de înregistrările accidentelor în care au fost implicate mașinile a trei companii constructoare de mașini autonome: Google, Audi și Delphi. Datele au fost comparate cu cele obținute în urma tuturor accidentelor de pe străzile Statelor Unite, din anul 2013.

Aproape 70% dintre accidentele în care au fost implicate mașini autonome au avut loc în timp ce acestea staționau, sau circulau cu viteze foarte mici, iar niciun om nu a fost rănit. Mai mult, nu a fost raportat nici un singur accident în care să fie de vină o mașină autonomă.

Este adevărat că mașinile autonome sunt implicate în mai multe accidente din punct de vedere al kilometrilor parcurși, acestea circulând mult mai puțin decât cele obișnuite. Totuși, mai mult de 60% dintre accidentele în care sunt implicate autoturismele cu șofer nu sunt raportate, așadar, nu se află în registrele poliției. Datorită acestui fapt, cercetătorii au ajuns la concluzia că, într-adevăr, mașinile autonome ar fi mult mai sigure decât cele obișnuite.

În plus, studiul a demonstrat că șoferii au tendința de a se izbi de lucruri fixe, precum stâlpi sau clădiri, obstacole pe care o mașină autonomă le poate evita cu grație. Mai grav este, însă, faptul că șoferii lovesc deseori pietonii care încearcă să traverseze, o situație evitată, de asemenea, de autoturismele autonome.

Până ce mașinile autonome vor deveni un aspect obișnuit al vieții cotidiene, tehnologiile implementate pe mașinile clasice ar putea să îmbunătățească situația. De curând, cei de la Bosch au anunțat că lucrează la un sistem prin care pietonii să poată fi detectați și evitați.